Tandimplantat – en kunstig tandrod

Et tandimplantat er en kunstig tandrod, hvorpå der kan fastgøres eller flere nye tænder.

Næsten alle kan få lavet implantatbehandlinger – fra unge til ældre. I nogle få tilfælde er der dog forhold, der gør, at en implantatbehandling ikke er den bedste løsning. Det er derfor nødvendigt med en grundig undersøgelse hos tandlægen for at kunne afgøre, om denne behandling er den rigtige for hver enkelt patient.

En tandimplantat-behandling er ret omfattende og tidskrævende, men er ofte en fordelagtig behandling, da den ikke involverer eller påvirker andre tænder i munden.

 

Hvad er et tandimplantat?

Et tandimplantat – den kunstige tandrod – fastgøres i kæbeknoglen. Da et tandimplantat er fremstillet i det specielle og stærke materiale titanium, vokser det fast i kæben.

Tandimplantatet har form som en skrue, og er normalt mellem 3 og 5 mm tykt og 8 til 16 mm langt. Titaniumskruen opereres ind i kæbeknoglen, og vokser i løbet af et par måneder sammen med knoglen. Derefter sidder det helt fast.

Når tandimplantatet sidder helt fast i kæbeknoglen, fastgøres en ny kunstig tand, der har form og farve som den gamle tand.

 

Hvis flere eller alle tænder mangler?

Hvis der mangler fx 2-4 tænder ved siden af hinanden, kan der isættes to eller flere implantater. Ovenpå disse nye kunstige tandrødder, kan der fastgøres en bro.

Hvis alle tænder mangler, er det muligt at fastgøre en bro med 8-10 tænder på 4-6 implantater. Det er i praksis en protese, men det fungerer som dine egne fastsiddende tænder.

Man kan i nogle tilfælde montere en helprotese med specielle tryklåse, der låses sig fast på 2-4 implantater i kæben.

 

Hvordan forløber en implantatbehandling?

1) Først tages der røntgenbilleder og tages aftryk til brug for fremstilling af gipsmodeller af dit tandsæt.

3) Derefter starter selve operationen, hvor et tandimplantat bliver opereret ind. Under lokalbedøvelse bliver der lavet et snit i tandkødet og gennem denne åbning borer tandlægen et lille hul i kæbeknoglen. I dette hul skrues et tandimplantat fast og tandkødet sys sammen hen over den nye kunstige tandrod. Efter operationen vil du som patient som regel kun opleve få og små gener.

4) Typisk vil tandlægen nu lade det opererede område hele i 2-3 måneder, og samtidig give kæbeknoglen og det nye tandimplantat tid til at vokse sammen. I denne periode indkalder tandlægen dig til regelmæssig kontrol for at se om alt er som det skal være.

5) Under anden del af operationen blotlægges toppen af implantatet, og der fastgøres (skrues) et lille forlængerstykke. Det stikker ud gennem tandkødet og er den del af implantatet, som den nye tand skal fastgøres på.

6) Så skal der tages aftryk til den krone eller bro, der skal genskabe dit tandsæt.

7) Den nye krone eller bro monteres på forlængerstykket, og dermed er implantatbehandlingen fuldendt.

8) Efter operationen får du en grundig instruktion i, hvordan dit tandimplantat bedst holdes rent, da et holdbart resultat afhænger af god mundhygiejne.

Når implantatbehandlingen er tilendebragt, anbefales det at komme til regelmæssig kontrol. Her vil tandlægen også følge op på din mundhygiejne for det bedste og mest holdbare resultat.

Der kan i specielle tilfælde være faktorer, der gør at behandlingen skal gennemføres hurtigere end nævnt i pkt. 1-8, men det er i hvert enkelt patienttilfælde op til tandlægen at vurdere de elementer, som kan påvirke behandlingen.

 

Efter tandimplantat-behandlingen er hygiejne vigtig.

Tandkød og forlængerstykker skal holdes helt rene. Hvis ikke, er der stor risiko for at der går betændelse i tandkødet og for at implantatet går løs.

Enkelt tandimplantat

Den nye tand skal børstes som du børster dine andre, naturlige tænder. Det anbefales at holde mellemrummene ekstra rene med tandtråd eller en såkaldt mellemrumsbørste.

Faste broer, flere implantater

Der er brug for en speciel børsteteknik for at holde de nye tænder rene, da der er forskel på de nye tænder (broer) og dine naturlige tænder. Tandlægen vil instruere dig i dette.

 

Hvad skal jeg være ekstra opmærksom på?

Der er kun under meget specielle omstændigheder, at et tandimplantat ikke vokser ordentligt fast, men en af de store syndere er tobaksrygning.

I andre tilfælde vokser et tandimplantat ikke fast på grund af at det afstødes af kroppen. Hvis det sker, skal implantatet fjernes, hvorefter hullet i kæben vokser sammen igen. Efter nogle måneder indsætter tandlægen et nyt tandimplantat på samme sted.

Ved mangelfuld hygiejne omkring et tandimplantat, er der risiko for betændelse. Dette kan medføre at implantatet går løs, og det er derfor meget vigtigt, at implantatet børstes grundigt og holdes helt rent.

Kronen, der sættes på implantatet, kan blive slidt, eller noget af kronen kan brække af, og derfor et det en god investering af gå til kontrol mindst hver 6. måned. Her vil tandlægen efterse tandimplantat og krone, bro eller protese. Hvis tandlægen opdager eventuelle problemer i tide, kan der rettes op på inden det udvikler sig.

Vores implantater er nogle af de bedste, og vores erfaring viser at over 95% af de implantater vi laver, stadig fungerer efter 10 år.

tandimplantat